Dagvoorzitter Active Ageing, GO Blauwe Zone?

  • Het Diekhuus
  • Vereniging REZO

Opdrachtgever: Vereniging REZO

Het middagsymposium van Vereniging REZO stond in het teken van gezond en gelukkig leven op Goeree-Overflakkee. Het bouwde voort op het thema van voorgaand jaar, de ‘Blue Zones’. “Op het eiland hebben jullie de omgeving om een blauwe zone te worden”, stelde Lowie van Doninck toen. Simester adviseerde over de opbouw van het programma en vervulde tijdens het symposium de rol van dagvoorzitter.

Hechte gemeenschappen

Docent Van Doninck deed onderzoek naar de blauwe zones; de vijf ‘longe-livity hot spots’ in de wereld, daar waar mensen gemiddeld zeven jaar ouder worden en twaalf jaar langer gezond oud blijven. Wat zijn nu de geheimen van gezond oud worden? Dit blijkt onder andere uit bewegen gedurende de dag, doelen blijven stellen, voldoende rust nemen, veel groenten eten, geloof of spiritualiteit in het leven hebben en relativeren. Blauwe zones liggen doorgaans aan de kust en kennen hechte gemeenschappen, een prima basis voor Goeree-Overflakkee.

Samen leven, samen doen

Voordat de genodigden aan de slag gingen om lokale uitdagingen te definiëren (wat heeft het eiland nog nodig om gezond en gelukkig ouder worden mogelijk te maken?) verhaalde predikant Henk Catsburg over innerlijke vrijheid en ging ‘geluksdoctorandus’ Akshaya de Groot in op de verbindende kracht van geluk en de invloed van leefomgeving op het geluksgevoel.

De concretisering van beide sprekers volgde met een inleiding van Jitske Tiemersma over bewonerscoöperaties en - om de cirkel van de middag rond te maken - spraken lokale partners over de mogelijkheden om met informele zorg de leefbaarheid en vitaliteit in de kernen op Goeree-Overflakkee te bevorderen. Het symposium daagt uit om in het nieuwe jaar tot een geactualiseerd Pact van Goeree-Overflakkee (2007) te komen waarin gezondheid en geluk een plaats hebben.

Samenwerkingspartners

Leden Vereniging REZO, Rabobank Het Haringvliet

Bekijk ook...
199